U razdraganoj atmosferi i uz šarene mjehuriće otvoreno novo izdanje MFF-a

Samir Ceric Kovacevic__20220726_IMG_1017

Na prepunom motovunskom trgu, festival je otvorila projekcija filma Panaha Panahija Put pod noge

Uz razgaljenu publiku i šarene mjehuriće od sapunice koji su barem na kratko sve nakupljene brige otpuhali negdje daleko podno motovunskog brda, Motovun Film Festival i službeno je otvoren!

Pred kulisom genijalnih ilustracija, koje je na platnu uživo stvarao slikar i kroničar motovunske svakodnevice te autor vizualnog identiteta ovogodišnjeg izdanja MFF-a, Danilo Dučak, direktor festivala Igor Mirković i selektorica glavnog programa Milena Zajović odali su dirljivu počast nekima od najvećih i najhrabrijih filmskih autora današnjice.

„Ove godine slavimo dvije iznimne filmske karijere“ riječi su Igora Mirkovića kojima je predstavio ovogodišnje laureate dviju počasnih nagrada: dobitnika Nagrade 50 godina i rekordera filmskih ekipa s nekoliko stotina snimljenih naslova, Ranka Mitića Mitu, te dobitnika nagrade Maverick, Gorana Markovića, „autora čiji su filmovi očarali generacije gledatelja“.

Publici su se obratili i dugogodišnji domaćin MFF-a, načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović te zamjenica Župana Istarske županije, Jessica Acquavita. Riječima optimizma zaželjeli su dobrodošlicu publici i ukazali na ljekovitu moć zajedničkog iskustva gledanja filmova.

Govor je virtualno održao i znameniti ukrajinski redatelj Oleh Sentsov, dugogodišnji prijatelj festivala i bivši pripadnik motovunskog žirija u egzilu, koji se publici obratio putem videa. Nekadašnji politički zatvorenik ruskog režima, Sentsov se ovaj put javio ravno iz rovova Donbasa, odakle je izrazio nadu da će uskoro posjetiti Hrvatsku, zahvalio na potpori svojoj europskoj obitelji i pozvao na zajedničku obranu mira u Europi. U natjecanju glavnog programa ove se godine prikazuje Sentsovo novo ostvarenje – Nosorog, koji je svoju premijeru imao u Veneciji, dokazujući snagu i doseg umjetnosti, koja nam je najpotrebnija upravo u najtežim vremenima.

Najavom projekcije otvorenja organizatori su se prisjetili još jednog nekadašnjeg člana žirija u egzilu – nedavno uhićenog iranskog redatelja Jafara Panahija. Naime, otvaranje festivala obilježeno je prikazivanjem Puta pod noge, cjelovečernjim prvijencem Panahijeva sina Panaha Panahija, koji se zbog trenutne situacije nije mogao javiti. „Sve ove poruke koje su nam stigle ili nisu mogle stići govore da živimo u vremenu kakvo ne pamtimo“ rekao je direktor festivala Igor Mirković.

Pozvavši publiku na privremeni bijeg od teške svakodnevice kroz igru i zajedništvo, Milena Zajović podsjetila je na važnost mašte i filma rekavši „Upravo zato što je iza nas teška godina, a još više zbog toga što je ispred nas vrijeme velike neizvjesnosti, važnije je nego ikada da ovo naše brdo još jednom pretvorimo u Cinema Paradiso“. Ovogodišnju poruku ljubavi, pozitivnu borbu i zajedništvo najbolje sažimaju riječi direktora festivala Igora Mirkovića: „Motovun je 277 metara iznad mora, mi smo sada 277 metara iznad realnosti – pomozimo jedni drugima da nam život ponovno bude lijep”.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »