U utorak počinje Festival superfilmova za mlade Timpetill!

2.Kiddo_RosavanLeeuwen_©DouweHennink

Od 13. do 16. lipnja u Delnicama pogledajte neke od najznačajnijih novih filmova za mlade.

U utorak, 13. 6., u Delnicama prvi put svoja vrata otvara Timpetill, program filmova za mlade filmoljupce i sve željne predaha od duge školske godine uz zabavne europske naslove. Tijekom četiri dana, kinodvorana u Delnicama pada pod kontrolu mladih kreativaca i gledatelja.

Nazvan prema nestašnom gradu bez roditelja iz pera Henryja Winterfelda i naš festival svijet je bez odraslih, u kojem vladaju i stvaraju djeca i mladi. Program su kreirale mlade programerke s ADU-a i Verna, mladi će pomoći u realizaciji programa i konačno, mladi će reći zadnju riječ i odlučiti o najboljem filmu.

Naš program filmova za mlade oduvijek je stremio biti prostor susreta najmlađih s različitim kulturama i jezicima, prostor otkrivanja nekih novih svjetova i priča, i nadasve, nesputanog uživanja u filmskoj umjetnosti. Stoga nam je izuzetno veselje najaviti da će se 11. izdanje programa za djecu i mlade održati u Delnicama od 13. do 16. lipnja, i to u sasvim novom ruhu, pod novim imenom i konceptom koji u središte stavlja upravo svoju mladu publiku.

Uzbudljiv program dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja iz svih dijelova Europe svoju će mladu publiku odvesti u brojne pustolovine i na pristupačan način progovoriti o problemima i temama s kojima se susreću najmlađi članovi našeg društva. Među sedam dugometražnih filmova našlo se šarenilo stilova i rodova i čak nekoliko najnovijih naslova sa svjetskih festivala.

Program u utorak u 10:00 otvara prvi hrvatski dugometražni animirani  3D film, Cvrčak i mravica (uzrast: 6+), u režiji Luke Rukavine. Ovaj “hrvatski odgovor Pixaru” obiluje raskošnim originalnim songovima koje ćete pjevušiti još dugo nakon projekcije. Inspiriran Ezopovom basnom, film donosi priču o bezbrižnom cvrčku Ketu koji voli svirati sa svojim bendom i opuštati se s drugim kukcima. Na Cvrčelli zabava nikad ne prestaje, a zima je tek strašna priča kojom se plaše naivci. Društvo mrava njihova je čista suprotnost. Tu se cijene disciplina i rad, a glazba je strogo zabranjena. Kad se dva društva sretnu, sve postaje moguće. No bliži se zima…

S međunarodnog festivala u Berlinu dolaze čak dva naslova. U utorak u 14:00 pogledajte nizozemski film ceste Kiddo (uzrast: 10+) redateljice Zare Dwinger, o mladoj Lu koja iz udomiteljske kuće uskače u ostarjeli Chevrolet svoje nepredvidive i pustolovne majke Karine te njih dvije kreću na uzbudljivo putovanje. Opremljene kaubojskim čizmama, perikom i sunčanim naočalama (i jednom zalutalom zmijom) dvije bjegunke sanjaju samo o jednome – da konačno ostanu zajedno. U petak u 10:00 prikazuje se norveški film Kraljica plesa (uzrast: 8+) Aurore Gossé, mali plesni dragulj o važnosti prihvaćanja samih sebe. 12-godišnja Mina možda ne zna plesati i nema puno samopouzdanja, ali to je ne sprečava da se prijavi na audiciju za školsku plesnu skupinu. Kroz suze, smijeh i vesele ritmove, Mina će razbiti vlastite barikade i oboriti vas s nogu.

Festival završava u petak projekcijom urnebesne španjolske komedije Milosti puna (uzrast: 10+) Roberta Buesa. Priča prati redovnice iz sirotišta za dječake koje otkrivaju svoju buntovnu stranu kada biskup željan zarade odlučiti zatvoriti dom i pretvoriti ga u privatnu školu. Stroge časne sestre udružuju se s nestašnim štićenicima kako bi pomrsili biskupove planove.

Jednu sasvim novu nogometnu perspektivu donosi nam u srijedu u 10:00 nizozemski film Kopačke i kotači  (uzrast: 9+) Camiela Schouwenaara. Dylan i Youssef najbolji su prijatelji koji imaju jasno zacrtan cilj – postati profesionalnim nogometašima. No kada Dylan doživi nesreću i završi u kolicima, svi oko njega očekuju da se pozdravi s nogometnim snovima. Dylan se ne da tako lako razuvjeriti.

Mala banda (The Little Gang, uzrast: 10+) Pierra Salvadorija napeta je francuska dramedija o petero školaraca koji odlučuju radikalnim metodama sabotirati lokalnu tvornicu koja zagađuje njihovu rijeku i ubija okolnu prirodu. No kada se plan opako izjalovi, mlada će družina otkriti da i nije tako složna. Film je na programu u srijedu u 14:00.

Za one koje zanima pogled iza kulisa influencerskog svijeta, u četvrtak u 14:00 donosimo švicarski dokumentarac Kli(n)ka (Girl Gang, uzrast: 12+) redateljice Susanne Regine Meures. Prateći tinejdžersku influencericu Leonie, film nas vodi iza druge strane ekrana, gdje se na djeci pristupačan način bavi zamkama slave i virtualnog svijeta te problemima tinejdžerske izoliranosti i kulture obožavanja. A otvara i pitanje dječje eksploatacije od strane industrije i roditelja.

One najmlađe pak u četvrtak u 10:00 čeka čitav paket kratkometražnih animiranih (uzrast: 5+) minijatura koje će ih kroz starije i nove naslove uvesti u ponajbolje od hrvatske animacije za djecu.

Vidimo se 13. – 16. lipnja u Timpetillu!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »