U žiriju MFF-a berlinski umjetnici sa svih strana Europe

fa5bb76d17b8f739ca75ef5139018d4e
U žiriju MFF-a berlinski umjetnici sa svih strana Europe

Berlin je mjesto spajanja umjetnika iz cijelog svijeta. Razmjena kreativnih ideja u taj grad privlači i brojne filmske autore, a ta je činjenica bila nit vodilja pri sastavljanju ovogodišnjeg žirija Motovun Film Festivala. Svi članovi dolaze iz Berlina, no rođeni su u različitim zemljama.

Predsjednik žirija jeSebastian Schipper, njemački redatelj i glumac, rođen u Berlinu, koji je, uz brojne druge uloge, glumio u filmuTrči, Lola, trčiToma Tykwera. Za svoj prvi film u redateljskoj ulozi,Gigantic, osvojio je 2004. godine njemačku filmsku nagradu. Tri su mu filma prikazana na Berlinaleu, a Srebrnog medvjeda za kameru osvojilo je njegovo sjajno djeloVictoria, snimljeno u jednom kadru, koje prikazujemo na ovogodišnjemu Motovunu.

Mark Reeder, rođen u Manchesteru, glazbenik je i producent s 30-ak godina karijere. U Berlin se doselio 1978. godine, o čemu svjedočiB-film, koji se može vidjeti na ovogodišnjemu motovunskom repertoaru. Jedan je od očeva berlinske elektroničke scene, a utjecao je na mnoge danas poznate izvođače.

Rođeni BerlinacUli M Schueppelrežirao je, producirao, a ponekad i snimao 14 dugometražnih filmova. Jako je vezan za svoj grad, pa su i neki od njegovih filmova upravo o Berlinu. Autor je i kratkih filmova, videospotova i animacija te, između ostalog, brojnih festivalskih špica Berlinalea.

Ana-Felicia Scutelnicu, moldavska redateljica kratkometražnih filmova, ostala je u Berlinu nakon studija na Njemačkoj akademiji za film i televiziju. Filmovi su joj prikazani na brojnim međunarodnim festivalima, a u Motovunu je 2008. pobijedila u konkurenciji kratkih filmova svojim ostvarenjemIzmeđu dva zida.

U Berlinu živi iOgnjen Sviličić,hrvatski redatelj i scenarist, čija su tri filma premijerno prikazana u programu Forum na Berlinaleu, a jedan na Venecijanskom festivalu. Scenarist je nekoliko važnih hrvatskih filmova, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu predaje filmski scenarij.

Ovaj će žiri dodijeliti nagradu Propeler Motovuna najboljem filmu u konkurenciji Glavnog programa. Ovogodišnji MFF održava se od 24. do 28. srpnja.

Ostavi komentar

Slične vijesti

Prijavite se za 8. Kampus Motovun!

I ove godine, od 26. do 29. srpnja, očekuje vas dinamičan edukativni program za filmske profesionalce, poluprofesionalce, studente i sve one koji o filmu žele

Više »