UGLEDNI FILMAŠI U MOTOVUNSKIM ŽIRIJIMA

propeler

Domaći i strani autori odlučit će o nagradama za najbolja dugometražna i kratkometražna ostvarenja

Uz nadaleko poznatu neformalnu atmosferu i druženje, mnoštvo filmova i popratnih zbivanja, Motovun Film Festival i ovog ljeta nagrađuje najbolje prikazane naslove. Glavna nagrada Propeler Motovuna – dodjeljuje se najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa. U ovogodišnjem žiriju su redatelji Andrea Štaka, Bojan Vuletić i Jure Pavlović.

Andrea Štaka je švicarska redateljica hrvatskog porijekla čiji je dugometražni prvijenac Gospođica proglašen najboljim na festivalima u Locarnu i Sarajevu. Na Brdu filmova pogledat ćemo njezin treći, prošle godine zapažen, film Mare o ženi koja stavlja svoj život na kušnju kad se u susjedstvo doseli privlačni stranac. Za ulogu Mare u Sarajevu je nagrađena glumica Marija Škaričić.

Bojan Vuletić je srpski redatelj i scenarist čiji je Rekvijem za gospođu J. jedan od najnagrađivanijih srpskih filmova u prošlom desetljeću. Poznat je i kao autor Porodice, serije o posljednja tri dana pred uhićenje Slobodana Miloševića. Svih pet epizoda serije koja je uzburkala regiju prikazat ćemo u Motovunu.

Hrvatski redatelj Jure Pavlović požnjeo je uspjeh svojim kratkim filmom Piknik koji je osvojio Europsku filmsku nagradu. Prošle je godine višestruko nagrađen i njegov debitantski dugometražni film Mater koji je na rasporedu i na ovogodišnjem MFF-u.

O pobjedniku programa kratkih filmova odlučit će žiri u sastavu: producentica Uppsala Short Film Festivala iz Švedske Sigrid Hadenius, slovenska redateljica i glazbena umjetnica Katarina Rešek – Kukla te hrvatska scenaristica i montažerka Jelena Paljan. Žiri će odabrati i najbolji film europskog redatelja/ice koji će ući u krug kandidata za europsku filmsku nagradu. Ove godine biramo i najbolji hrvatski film u programu koji će osvojiti nagradu Corto Montonese.

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara prema pravilima Međunarodne federacije filmskih kritičara. U ovom festivalskom izdanju čine ga Hrvoje Pukšec iz Hrvatske, Muanis Sinanović iz Slovenije i Igor Angelkov iz Sjeverne Makedonije. Ova nagrada se dodjeljuje na 40-ak najuglednijih filmskih festivala.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »