Upoznajte ovogodišnji motovunski žiri!

03_Nosila je rubac črleni

U programu nagrađivani filmovi i nezaobilazne radionice članova žirija.

Nakon bogatog filmskog programa, došlo je vrijeme da vas upoznamo i s ljudima koji odlučuju o pobjednicima ovogodišnjeg izdanja festivala. Selekcija je krcata naslovima koji na motovunsko platno dolaze s bogatom berbom već osvojenih nagrada sa svjetskih festivala, a najbolje od najboljih odabrat će, kao uvijek, tri žirija.

O 12 naslova u konkurenciji glavnog programa odlučuje tročlani glavni žiri u sastavu prošlogodišnje dobitnice Propelera Motovuna Ninje Thyberg, poljskog redatelja i glumca Piotra Domalewskog, i hrvatskog redatelja s američkom adresom Gorana Dukića. Dok oni sude o glavnoj selekciji, festivalski posjetitelji moći će donijeti svoj sud o njihovim autorskim ostvarenjima. U glavnom programu, izvan konkurencije će se prikazati novi film Gorana Dukića, autora omiljenog hrvatskog kratkiša Mirta uči statistiku i sad već kultnog filma Pizzerija Kamikaze, bizarne dramedije o samoubojicama koji završe sasvim neobičnoj verziji čistilišta. Njegovo novo ostvarenje ponovno potvrđuje Dukićevu ljubav prema neočekivanome. Nosila je rubac črleni hrvatski je mjuzikl sa zagorskih brega čiji scenarij potpisuje Sandra Antolić. Glavni pripovjedač je animirani Isus Krist, dok je u centru radnje ljubavni život prasice Bebe.

Na putovanje u srce američke porno industrije vodi nas prošlogodišnji festivalski pobjednik – Užitak Ninje Thyberg. Snimljen prema istoimenom kratkometražnom predlošku koji je osvojio nagradu Canal Plus na Tjednu kritike festivala u Cannesu, Užitak je premijerno prikazan na Sundanceu, a nudi izrazito ljudski i humoristični prikaz dominantno muškog svijeta iz ženske perspektive.

Oni koji su prošle godine propustili Što dalje odavde nagrađivanog filmskog redatelja, scenarista i glumca Piotra Domalewskog, dobit će priliku nadoknaditi gradivo ovo ljeto. Film prati poljsku tinejdžericu Olju koja nakon nenadane očeve smrti putuje u Irsku kako bi ga vratila doma. No sve o čemu Olja razmišlja auto je koji joj je otuđeni otac obećao za 18. rođendan.

Pobjednika kratkometražnog natjecanja izabrat će članovi žirija Motovunski kratki: Jing Haase iz Švedskog filmskog instituta, hrvatski redatelj i donedavni koselektor programa Andrej Korovljev, te austrijsko-somalski redatelj Mo Harawe.

Za one koji žele znati više, Andrej Korovljev motovunskoj publici poznat je i po izuzetno popularnom glazbenom dokumentarcu Tusta o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, Branku Črncu Tusti. U sklopu programa Austrijski kratki prikazuju se čak dva filma Mo Harawea: Life on the Horn, premijerno prikazan u Locarnu, i Will My Parents Come to See Me, kojim je Harawe pojam rada s naturščicima pretvorio u radikalni pothvat, u potpunosti ga snimivši s neprofesionalnim filmskim djelatnicima. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, a više o cijelom iskustvu moći ćete saznati od samog autora, na radionici Produkcija kratkog filma: Nemoguća misija.

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje žiri sastavljen od predstavnika Međunarodne federacije filmskih kritičara: Midhata Ajanovića, Tima Lindemanna i Marka Stojiljkovića. Pritom nikako ne valja propustiti radionicu posvećenu snovito-apsurdnoj estetici Roya Anderssona pod stručnim vodstvom filmskog autora i teoretičara Midhata Ajanovića – Estetika dugog kadra Roya Anderssona.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »