Uz limenu glazbu i hommage Predragu Luciću otvoren 21. MFF!

33859fc2a203fca397544078f89b17de
Počelo slavlje na Brdu filmova

Na prepunom Trgu Andrea Antica počeo je21. Motovun Film Festival, koji i ove godine u srce Istre donosi stotinu nezavisnih naslova iz cijelog svijeta.

Na početku večeri prikazan je kratki dokumentarni film Irene Vrkljan, s kadrovima pustih ulica Motovuna, snimljen prije 52 godine. Danas je Motovun pun života čemu doprinos daje i filmski festival, a ta je činjenica obilježena i veselim nastupomlimene glazbe iz Svetog Lovreča. Najstariji puhački orkestar u Istri izveo je i montipajtonovski hitAlways Look on the Bright Side of Life, kojim je prije nekoliko godina festival otvorio spisatelj i novinarPredrag Lucić. Tako je još jednom barem simbolički MFF otvorio veliki prijatelj festivala koji nas je napustio ove godine. Njega se tijekom otvorenja prisjetio direktor festivalaIgor Mirković, koji je najavio ovogodišnji program uz selektoricu programaMilenu Zajovići predsjednika Savjetodavnog odbora MFF-aMikea Downeya.

Poljski filmNapad panike, kojim je otvoren festival, samo je jedan od stotinu ostvarenja koja će u idućih pet dana biti prikazana u motovunskim kinima i pod zvijezdama. Dio programa posvećen je ovogodišnjem gostu festivala i jednom od najintrigantnijih redatelja današnjice,Rubenu Östlundu, kojemu će biti uručena nagradaMaverick Motovuna. Snažan pečat festivalu dao jegrad-partner Berlin, koji je predstavljen filmovima, glazbenim programom, performansima i izložbom.

Berlin je grad koji je davno srušio svoj zid i otvorio prostor za nove dijaloge. Upravo takav je meka za brojne umjetnike iz cijelog svijeta, pa tako i za 13-ero autora iz Hrvatske i regije s berlinskom adresom koji izlažu na izložbi Zidovi i mostovi otvorenoj večeras u motovunskoj galeriji Pet kula. Među njima suLovro Artuković, Ivana Franke, Nina Kurtela, Boris IvandićiMartina Mezak.

Večeras je u središtu Motovuna oživljena i instalacijaKvadrat, umjetnički rad postavljen izvorno u švedskoj.Ruben Östlundje prema toj instalaciji snimio istoimeni film za koji je dobio cannesku Zlatnu palmu.

Njemački glavni grad dao je snažan pečat i glazbenom programu, Iz tog grada, europske techno prijestolnice dolaze čak tri DJ-a, a najpoznatije ime među njima je glasoviti house producentIan Pooley. Publiku će zabavljati i domaće snageTBFiKrankšvester.

Festival se nastavlja u srijedu kada počinju razgovoriNetočno u podnes ovogodišnjim dobitnicima počasnih nagrada MFF-a te umjetnicima koji djeluju u Berlinu. Prvi u nizu je dobitnik nagrade 50 godina,Mustafa Nadarević, glumačka legenda iza koje je više od 150 kazališnih te više od 60 filmskih uloga. Večernji program na Trgu (21 h) otvara kratki film iz tzv. berlinskog programaKineski zidredateljice Aleksandre Odić, porijeklom iz BIH, koja će i sama najaviti film. Slijedi napeta autobiografska dramaUbiti Jesúsakolumbijske redateljice Laure More.

Zanimljivo će biti i na popratnim događanjima. SlikarLovro Artukovićće sudjelovati u vođenoj turi po izložbiZidovi i mostovi, a pritom i pojasniti što sve nije stalo u filmLA nedovršeno, koji je o njemu snimio Igor Mirković. Taj je film na rasporedu u 15.00 u Još Manjem Kinu. Za glazbu na motovunskom trgu u kasnim satima zadužen jeDJ Ed2000 (Corin Arnold), pokretač najdugovječnije berlinske klupske večeri Dangerous Drums.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »