Uz zdravicu bananama otvoren 22. Motovun Film Festival

Samir Ceric Kovacevic-6815
Na krcatom motovunskom trgu odana je počast prijatelju festivala Dušanu Makavejevu • U pet dana bit će prikazano 136 filmova uz atraktivan glazbeni i umjetnički program • MFF je od ove godine i festival bez jednokratne plastike

Odavanjem počasti nedavno preminuloj redateljskoj legendi Dušanu Makavejevu, na prepunom motovunskom trgu otvoren je 22. Motovun Film Festival. U čast Makavejevu, britkom umu kojeg je bio užitak pratiti, jedna festivalska dvorana odsad će nositi ime Kino Mak. Uz to, glumica Ivana Gulinizvela je strastveni monolog o seksualnim slobodama iz Makavejevljevog dugo zabranjenog filma W.R. – Misterije organizma, kojeg je originalno izvodila neprežaljena glumica Milena Dravić.

“U Motovunu se i ove godine brani neotuđivo pravo umjetnika da se izrazi, jer umjetnost možda i nije vječna, ali cenzura sigurno jest”, kazao je direktor festivala Igor Mirković. Na otvorenju je prikazan video o nedavnom izbacivanju poznatog rada Consumer art umjetnice Natalije LL iz Nacionalnog muzeja u Varšavi, koji je proglašen lascivnim jer na njoj žena na sugestivan način jede bananu, iako se radi o djelu koje je nesmetano bilo izloženo od 1973. godine. U to ime, gledateljima na otvorenju podijeljene su banane te je njihovim dizanjem u zrak svečano otvoren 22. MFF.

Prvi film na programu bila je slovenska egzistencijalna komedija Nikad više luzerica, priča o djevojci na prekretnici između emigracije i ostanka, tipičnoj za generaciju milenijalaca iz naše regije. Oduševljena ambijentom, redateljica filma Urša Menart prije projekcije poželjela je da ovakva atmosfera bude ne samo do kraja festivala, nego do kraja svijeta. Festival je nastavljen još jednim atraktivnim filmom iz regije, makedonskim Bog postoji, njeno ime je Petrunija, upravo nagrađenim na Pulskom festivalu u kategoriji manjinske koprodukcije.

Prikazana ostvarenja samo su dio od čak 136 filmova u ovogodišnjem programu. Osim glavnog programa, u posebnoj sekciji Poljska u fokusuprikazuju se provokativni filmovi mladih talentiranih poljskih autora, dok program Populizam za početnike čine odlični dokumentarci o rastu populizma u europskim zemljama.

Otvorenju je prisustvovao i ovogodišnji počasni gost festivala, američki redateljAndrew Bujalski, inače nekadašnji student Dušana Makavejeva te otac mumblecorea, filmskog podžanra kojeg je utemeljio. Posebnu počast na festivalu doživjet će i snimatelj Živko Zalar kojem će biti dodijeljena nagrada 50 godina za pola stoljeća rada u filmskoj umjetnosti.

Posebna atrakcija ove godine su kratkometražni filmovi koji u posljednje vrijeme predstavljaju pravi rudnik talenta i kreativnosti. Pobjednik programaMotovunski kratki od ove godine naći će se u nominacijama za Europsku filmsku nagradu (EFA). U povećanom broju termina za kratke filmove uz filmove iz konkurencije naći će se i ostvarenja prikazana na partnerskim festivalima nagrade EFA.

Prva je večer Motovun Film Festivala završena koncertom punk rock benda Brkovi na Trgu koji je za ovu priliku pretvoren u Checkpoint Karlovačko. Jaki glazbeni program, koji se u srijedu nastavlja koncertom Svemirka, samo je dio brojnih popratnih događanja na motovunskom brdu. Među njima bit će i umjetnički performansi koje će na ulicama Motovuna izvoditi Siniša Labrović, Rumena Bužarovska i drugi prijatelji festivala.

Ovogodišnji festival objavio je rat jednokratnoj plastici uz niz popratnih sadržaja posvećenih očuvanju planeta u suradnji s Greenpeaceom te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »