Vodič za hedoniste u Istri 2

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-194932-8703

Motovun i Istra raj su za hedoniste – Drugi dio hedonističke ponude Istre

Vina, istarska kapljica, suhomesnati proizvodi, slatki i slani specijaliteti naše Istre oduševit će svakoga, pa tako i posjetitelje Motovun Film Festivala u pauzi od brda pogledanih filmova. Nastavljamo s gastronomskim preporukama koje donosi portal Bookaleta.com.

Vrhunske suhomesnate delicije probajte kod jednog od najiskusnijih istarskih kobasičara Milana Udovičića, koji je nakon godina provedenih u mesnoj industriji odlučio pokrenuti vlastiti projekt nazvan Žminjski gušti, te proizvoditi tradicijske istarske suhomesnate delicije onako kako on smatra da treba. Iz njegove žminjske manufakture izlazi „dream tim” kojeg čine istarska kobasica, istarska kosnica, vratina, ombolo, panceta i kobasica s tartufima. Da, dobro ste primijetili – nema pršuta, ali zato obratite pažnju na „žminjski škartoc”!

Facebook: https://www.facebook.com/zminjskigusti/
tel: 091 162 4317

Žminjski gušti

Destilerija Istarska kapljica Gorana Špehara u Kašteliru proizvodi 14 etiketa rakija i likera, za koje je u zadnjih pet godina osvojio 76 medalja na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima. U Istri se rakija obično radi kao komovica, od komine ili dropa, no u Istarskoj kapljici proizvodi se jedina istarska lozovača, rakija od cijeloga grožđa. Naime, Goranov nono Eufemio je samo za sebe, naravno „za medežiju”, proizvodio jednu bačvicu takve lozovače, dok je za prodaju radio klasičnu komovicu. Goran Špehar je tako obiteljsku tradiciju pretočio u 14 etiketa svojih rakija i likera, nagrađenih sa 76 medalja na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima.

web: https://istarska-kapljica.eu/
tel: 091 445 5054

Istarska kapljica

Drevnog istarskog pravila „Svaki pršut mora imati dva angušta” drži se i najmlađi istarski pršutar Edi Turčinović. Njegovi istarski pršuti s europskom Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) suše se odnosno dozrijevaju najmanje godinu i pol, a proizvodi njegove pršutane Turčinović iz Svetog Petra u Šumi, koju vodi zajedno sa suprugom Tamarom, još su kobasice, panceta, ombolo, suha vratina i kosnica, podeblji kobasičarski proizvod koji ime duguje tome što se čuvao posebno za – kosce.

Facebook: https://www.facebook.com/edi.turcinovic.5
tel: 091 577 7522

Pršutana Turčinović

Craft-pivovara Kampanjola iz Savičente projekt je u kojem su se udružila trojica prijatelja odlučna napraviti ekološko domaće pivo. Priča o njezinom nastanku slična je priči o nastanku Beatlesa: jednog dana Darko Pekica je na jednom sajmu vidio izloženu opremu za proizvodnju piva, pa predložio Dorijanu Siljanu, kojeg je znao s eko-tržnice, da počnu raditi pivo, pa su obojica pozvali Dina Grgorovića koji je o tome znao malo više… i tako je nastala legenda o eko-biri Kampanjola, koja se danas pojavljuje u tri inkarnacije, kao Bjonda, Svitla i Škura, uz još poneki ekskluzivitet.

web: https://www.kampanjola.hr/
tel: 098 934 8231, 099 699 2177

Pivovara Kampanjola

Portal bookaleta.com prvi je portal za kulturu stola u Istri, prvi specijalizirani agro-eno-gastro portal koji prati najvrednije darove istarskog podneblja od mjesta, vremena i načina njihova nastanka, do mjesta, vremena i načina njihova trošenja, uvijek u tematskoj sprezi između tradicije i suvremenosti. Vodi ga novinar Davor Šišović.

web: https://bookaleta.com/
Facebook: https://www.facebook.com/bookaleta
instagram: https://www.instagram.com/bookaleta_com/
tel: 098 814 435

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »