Vodič za hedoniste u Istri

Tartufi

Bookaleta, portal za kulturu stola u Istri, preporuča najvrjednije darove istarskog podneblja

Istra je poznato gastronomsko središte, u kojem se mogu naći razne delicije, vina, autohtona pića, suhomesnati proizvodi, slatki i slani specijaliteti. Hedonisti će uživati u istarskoj ponudi, a portal Bookaleta izdvojio nam je svoje preporuke kako bismo lakše pronašli ono što želimo isprobati.

Tartufi se u Istri organizirano vade od 1929. godine, a nekoć su uglavnom tajnim putovima stizali u Italiju, kako bi svojom izuzetnom aromom poboljšali svojstva mnogo poznatijeg tartufa iz regije Alba. Na sreću, vrijednosti istarskog tartufa posljednjih su desetljeća prepoznate i kod kuće, pa su danas oni neizostavni kako u istarskom ugostiteljstvu, tako i kao oplemenjivači brojnih drugih namirnica, poput namaza, tjestenine, umaka, keksa, čokolade, čipsa, meda, kobasica, sira… Bijele i crne istarske tartufe pronađite u Udruzi tartufara.

web: https://www.uti.hr/
Facebook: https://www.facebook.com/udrugatartufara/
tel: 091 528 3034

Uz tartufe savršeno odgovara i čaša vina, za koju se pobrinula vinarija Cossetto iz Kaštelira, prepoznatljiva po mozaicima Ede Murtića na svojim etiketima i poznata po svojoj odličnoj malvaziji, ali i teranu, borgonji, chardonnayu i kupaži Mozaik. Murtiću u čast je i jedno od najboljih vina vinarije Cossetto, crna kupaža merlota, cabernet sauvignona i borgonje, nazvana Mozaik. Od drugih Cossetovih vina preporučujemo odličnu svježu malvaziju, hvaljeni chardonnay sur lie, odležanu malvaziju Rustica, a tu su još i teran, borgonja, rose, muškat…

web: https://cossetto.com.hr/
tel: 098 366 464

Cossetto

Ako pak volite jedinstvene suhomesnate proizvode – Branko i Ljubica Franjul proizvođači su nagrađivanih istarskih kobasica, kosnica, salamina s ružmarinom ili tartufima, ombola, pancete, a odnedavno i pršuta. Višestruki su šampioni međunarodnog festivala „S klobasicom u Europu” u Svetom Petru u Šumi, gdje su 2013. godine osnovali OPG specijaliziran za proizvodnju kobasica i sličnih proizvoda. Uz klasičnu istarsku kobasicu koja se zimi kao polusuha peče ili kuha, a od proljeća jede suha, proizvode još i istarsku kosnicu, salamine začinjene ružmarinom ili tartufima, ombolo, pancetu a odnedavno proizvode i istarski pršut.

Facebook: https://www.facebook.com/OPG-Franjul-1590516064604404
tel: 091 783 7477

Franjul

I uz ove gastronomske delicije nezaobilazna je čaša vina, što omogućuje Robi Bertoša iz Kaldira, jedan od onih mlađih istarskih vinara zanesenih idejom da vino mora biti vrhunski napitak koji oplemenjuje ljudsku dušu, i zato svakom svome vinu pristupa s posebnom pažnjom i posvećenošću. Sva Bertošina vina nose zajednički nazivnik „Berba”, sva dijele zajedničko geslo „Ručno brano s vrhova Istre”, a među njima možemo birati između svježe i odležane malvazije, teran, sivi pinot te pjenušac od terana i sivog pinota.

web: https://www.facebook.com/vinabertosa/
tel: 091 545 3519

Bertoša

Jeste li znali da osim mirisne lavande postoji i jestiva lavanda? Obitelj Pekica u selu Pekici pokraj Savičente već 12 godina uzgaja lavandu, a keksi i štrudle s lavandom, kruh s lavandom, sokovi i likeri od lavande, slane rolade sa sirom, tikvicama i lavandom, skuta s lavandom, pljukanci s umakom od lavande, samo su neki od mirisnih specijaliteta i poslastica koje Aleksandra Pekica priprema u svom agroturizmu odnosno izletištu Pekici, u kojem sredinom srpnja priređuje i Festival lavande.

web: https://www.facebook.com/Izletište-Pekici-368473387092756
tel: 099 515 6666

Pekica

Lari Juričić je s 18 godina posadio svoj prvi vinograd, a danas na tri hektara uzgaja malvaziju, teran, merlot, chardonnay i muškat bijeli. Uz svježa vina od malvazije i chardonnaya, suhi rose od merlota, poluslatki muškat bijeli, jednogodišnji merlot i trogodišnji teran, Juričić je dva svoja dugo odležana vina posvetio labinskim rudarima i stogodišnjici Labinske republike: malvaziju Sveta Barbara i kupažu Crno zloto. Pronađite ih u Vinariji Juričić iz idiličnog sela Bartići kod Labina.

web: https://vina-juricic.hr/
tel: 098 302 355

Juričić

Portal bookaleta.com prvi je portal za kulturu stola u Istri, prvi specijalizirani agro-eno-gastro portal koji prati najvrednije darove istarskog podneblja od mjesta, vremena i načina njihova nastanka, do mjesta, vremena i načina njihova trošenja, uvijek u tematskoj sprezi između tradicije i suvremenosti. Vodi ga novinar Davor Šišović.

web: https://bookaleta.com/
Facebook: https://www.facebook.com/bookaleta
instagram: https://www.instagram.com/bookaleta_com/
tel: 098 814 435

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »