ZAVRŠIO JE ROK ZA PRIJAVE KRATKIH FILMOVA

2016jmk02
Mic po mic… i večeras u ponoć zatvorili smo rok za prijave za program Motovunski kratki.

Pristiglo je čak 814 kratkih filmova u ukupnom trajanju od čak 185 sati. Među 68 zemalja iz kojih su stigle prijave, brojem se ističu SAD, Velika Britanija i Hrvatska, no veseli nas i znatna količina filmova iz zemalja s manje poznatom produkcijom poput Trinidada i Tobaga, Nigerije, Moldavije, Kuvajta i Andore. Velik broj prijava iz regije i cijele Europe posljedica je ovogodišnje novosti prema kojoj je Motovun Film Festival postao odskočna daska za nominacije za nagradu Europske filmske akademije (EFA).

Rudarski posao je sad na selektorima Andreju Korovljevu i Inji Korać koji će pregledati sve pristigle filmove i odabrati 25 najboljih za prikazivanje na Brdu filmova od 23. do 27. srpnja. O pobjedniku, koji će biti nagrađen s 1000 eura, odlučit će festivalski žiri u kojem su ove godine i programski urednici četiriju partnerskih festivala za nagradu EFA. Oni će odlučiti i o najboljem filmu europskog redatelja koji će ući u nominacije za tzv. europski Oscar.

Jedan od partnerskih festivala je i Vis Vienna Shorts na kojem upravo ovog vikenda u Beču Motovun film Festival kurira program u sklopu partnerskog programa Triangle, a naša selektorica Inja Korać kroji pravdu u žiriju za kratke filmove.

Odmah po povratku Inja i Andrej bacaju se na odabir najboljih pristiglih filmova kraćih od 20 minuta, koji su premijeru imali nakon 1.1.2018. i nikada prije nisu prikazani u Hrvatskoj. Već na prvi pogled uočili smo ozbiljan skok u kvaliteti prijavljenih filmova, pa će odluka o najboljih 25, koju objavljujemo 1. srpnja, biti vrlo teška.

Ostavi komentar

Slične vijesti

U Puli izdominirali filmovi koje ćemo gledati ove godine u Motovunu!

U subotu su na 66. izdanju Pulskog filmskog festivala dodijeljene nagrade, a prošle su u znaku filma Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević koja je godinama bila dio motovunskog organizacijskog tima i kojoj ovom prilikom od srca čestitamo. Laureati su još i filmovi Šavovi i Bog postoji, njeno ime je Petrunija koje ćemo također gledati u natjecateljskom programu ovogodišnjeg Motovuna.

Više »

U ČETVRTAK U BUZETU POČINJE BUZZ@TEEN

Motovun Film Festival će po sedmi put razapeti platna na susjednom brdu u Buzetu te predstaviti neke od najboljih europskih dječjih naslova ove sezone, ali i motovunske pretpremijere za odrasle. Program Buzz@teen će od 18. od 21. srpnja progovoriti o temama važnima za mlade, ali i o aktualnim društvenim temama.

Više »

Andrew Bujalski je počasni gost 22. MFF-a

U Motovun dolazi američki redatelj koji je izmislio podžanr „mumblecore“ • Jedan je od vodećih indie redatelja u svijetu čiji se radovi već smatraju kultnima • Bio je učenik legendarnog Dušana Makavejeva • Bit će predstavljen s tri filma u ovogodišnjem programu

Više »
X