Žilnik: filmovi se moraju raditi iz srca da bi bili autentični

04a48fc03f3e08a9529bd40da966e5f0
Točno u podne, Dean Kotiga predstavio je publici motovunskog Maverica

Točno u podne, Dean Kotiga predstavio je publici na Terasi Ispred HotelaŽelimira Žilnika,velikog redatelja čiji su filmovi i nagrađivani i kritizirani. Dobitnik je Zlatnog medvjeda 1969. za film "Rani radovi", godine kad su se u konkurenciji nalazili Godard, Buñuel i de Palma. Žilniku je jučer uručena motovunska nagrada Maverick koja se dodjeljuje za nekonvencionalni i originalni pristup filmu.

Osvrtom na motovunski program, film "Tangerine" je, osim tematske srodnosti, Kotigu podsjetio na Žilnikove "Rane radove" (i doslovno i preneseno) i na čitav novovalni pokret diljem europe zbog energije kojom pršti, mladog elana i mijenjanja filma kao medija. Često ima dojam da današnjim debitantskim naslovima mladih redatelja fali energičnosti koju je prepoznao u "Tangerineu", a koji je Žilnikov pokret imao.

„Neka mladi samo idu u praksu. Kroz nju će osjetiti što je njihov temperament, osjećanje i sistem vrijednosti. Pravila filma nisu ista kao i pravila tehnike – morate da radite iz svog srca, samo će onda biti autentično.“

Poučio je i nasmijao okupljene svojim anegdotama među kojima i brazilski novovalski film "Antonio das mortes"koji je ga je impresionirao, susret s Glauberom Rochom 1967. i dobijenim komentarom: „Meni se to dopada, ali ti si tek na početku“, suprotni redateljski pristupi Žike Pavlovića i Dušana Makavejeva i mnoge druge.

„Srećom, završio sam pravo. Da nisam, sad bih pričao o 20 godina robije",osvrnuo se Žilnik na vječne sudske procese koji ga prate zbog filmske tematike i nezavisnog snimanja. Tvrdi da je prije bilo više prostora u medijima za ljevičarske teme pa su se njihova imena tako i počela pojavljivati.

U prvom je redu sa smješkom i kroz objektiv cijeli razgovor promatrao Karpo Godina za kojeg tvrdi da su najljepši kadrovi koje je snimio nastali upravo na području Istre.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »