Živko Zalar: Film je rješavanje problema

Samir Ceric Kovacevic-6547

Živko Zalar dobitnik je nagrade 50 godina, a na filmskom je setu već 62 godine. Počeo je glumiti kao desetogodišnjak, a puno je vremena provodio na setovima na kojima je njegov otac radio kao snimatelj. Zatim se Zalar amaterski počinje baviti filmom u Kinoklubu Zagreb. Saznaje za Visoku školu FAMU u Pragu i odlazi na studij kamere. FAMU ga je odredila kao snimatelja. Shvatio je kako mu je najbitnije što je slikom ispričano, a ne kakav je kadar.

„Cvijeta Mesić mi se jednom na snimanju požalila da sam je loše
snimio jer je ispala ružna, ali takva je bila njezina uloga“, ispričao je Živko Zalar u razgovoru s Igorom Mirkovićem, direktorom festivala. U Pragu je upoznao tri redatelja s kojima je dugi niz godina surađivao – Rajka Grlića, Srđana Karanovića i Gorana Markovića. Ljeto nakon prve godine fakulteta počinje raditi na Hrvatskoj televiziji kao snimatelj, a sljedeće godine snima prvi igrani film. U svojoj karijeri snimio je tridesetak filmova, stotinjak ako se računaju i televizijski. Najveći dio svoje karijere proveo je radeći u Njemačkoj, ali snimao je u raznim zemljama.

„Film je rješavanje problema i kao što ljudi vole rješavati križaljke ja volim rješavati filmske probleme“, svoju ljubav prema filmovima izrazio je Zalar. Spomenuo je kako zadnjih 15 godina gleda dva filma dnevno, a najdraži žanr nema.

Na Motovunu je prikazan film Već viđeno redatelja Gorana Markovića na kojem je radio Zalar. Već viđeno je horor, ali s druge strane i socijalna drama koja opisuje tadašnje vrijeme. Zato je Zalar izabrao taj film za projekciju na motovunskom brdu.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »