Zmajske brazde Motovuna

e12f989ff75a4e092199e428a1c5bc19
Kako legenda kaže, ovaj gradić leži na izvoru energija zbog čega su svi uvijek dobre volje.

U kasnim, najtoplijim danima srpnja očekuje nas još jedno, jubilarno izdanje Motovun Film Festivala za vrijeme kojeg ovaj najljepši istarski srednjovjekovni grad postaje centar nezavisnog filma i lude zabave.

U pet dana festivala, projekcije se održavaju upet otvorenih i zatvorenih kina, svakodnevno bez prekida od 10 ujutro do svitanja sljedećeg dana. U pratećem programu, festival nudi svakodnevne koncerte, plesne programe na ulicama i trgovima staroga grada i u tih nekoliko dana Motovun živi bez prekida – od 0 do 24. U Motovunu su svi uvijek dobre volje, jer kako legenda kaže, ovaj gradić leži na izvoru energija, mjestu gdje se križaju 'zmajske brazde' zbog čega je tamo teško braniti se od sveprisutne euforije.

Svake godine na 227 metara nadmorske visine dopremaju se platna, stolice, agregati, kompjuteri, projektori, reflektori, razglas – sve što je nužno za održavanje filmskog festivala u sklopu kojeg se iz godine u godinu prikaže gotovo stotinu filmova sa svih strana svijeta u nekoliko različitih programa.

Ono što MFF čini zaista posebnim je i njegov neformalni karakter. Motovun Film Festival događaj je bez crvenih tepiha, mjesto na kojem cijenjena imena filmskog svijeta sjede zajedno s publikom, prilika u kojoj svatko svakome može pristupiti i svatko sa svakim razgovarati.

Najbolji filmovi dobivaju nagrade – Propeler Motovuna za najbolji film, FIPRESCI za najbolji film po izboru kritike, zatim tu su individualna priznanja za ukupan opus izuzetnih filmskih autora – nagrada Motovun Maverick za izuzetne internacionalne autore i 50 godina za zlatni jubilej hrvatskih filmaša.

No, nagrade i natjecanje nisu smisao ovog festivala: on postoji zato da bi se na prepunom glavnom trgu na golemom platnu ‘zavrtio’ neki film koji će nas uvući u svoj čarobni svijet… i zato, vidimo se ovog ljeta na Brdu filmova!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »