OTKLJUČAVAMO ZAKLJUČANE FILMOVE IZ ZAKLJUČANE GODINE

Slucajna-raskos-prozirnog-vodenog-rebusa_8

U popratnom programu Zaključani upiremo svjetla reflektora na sjajne filmove koji zbog pandemije nisu našli pravi put do publike

Od braće Lumière do danas, nikad se nije dogodilo da su baš sva kina na planetu mjesecima zatvorena. Iza nas je godina u kojoj su filmovi bili na čekanju: da ponovo ožive velika platna, da se otvore kina i festivali, da se nekako probiju do publike. Pri zaključavanju cijelog društva, ostali su zaključani ili manje dostupni publici i brojni kvalitetni filmovi, a program Zaključani naša je podrška filmovima koji su se rodili u nevremenu i nova prilika publici da ih vidi.

Najzapaženiji domaći film prošle godine, Tereza37, osvojio je čak šest Zlatnih arena, među njima i onu za najbolji film. Splićanka Tereza ima 37 godina, deset godina je u braku i upravo je imala četvrti spontani pobačaj. Nakon što joj ginekologinja u šali spomene da bi trebala pokušati s drugim partnerom, Tereza konačno odluči okrenuti novi list. Redatelj Danilo Šerbedžija i scenaristica te glavna glumica Lana Barić sjajno dočaravaju posljedice pritiska okoline, prijatelja i obitelji.

Ženskim identitetom u malom hrvatskom gradu bavi se u svom trećem filmu Mare i redateljica Andrea Štaka, članica našeg ovogodišnjeg žirija. Mare živi kraj aerodroma, no nikada nije letjela avionom. Ponekad se osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu, a žudeći za promjenom i nepoznatim stavit će svoj život na kušnju pri susretu sa strancem. Za ulogu Mare u Sarajevu je nagrađena Marija Škaričić, a u ulozi njezinog supruga pojavljuje se Goran Navojec.

Malomišćanski život, u kojem su stanovnici uvijek u pravu, razotkriva, pak, Mater, vrlo zapažen dugometražni prvijenac Jure Pavlovića, člana našeg žirija, čiji je kratki film Piknik ovjenčan „europskim Oscarom“. Nakon godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci koja, iako je na umoru, zrači zastrašujućim autoritetom. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem? Za ulogu kćeri sjajna Darija Lorenci Flatz dobila je u Puli Zlatnu arenu.

S nagradama iz Pule i Berlina na motovunsko brdo stiže i Otac srpskog redatelja Srdana Golubovića, prvi film u povijesti kojem je publika Pulskog festivala dala prosječnu ocjenu 5,00. U borbi s korupcijom u državnim službama, Nikola uzima stvari u svoje ruke i pješači do Beograda kako bi vratio svoju djecu. Za ovu iznimnu ulogu Goran Bogdan bio je nominiran za Europsku filmsku nagradu.

Senzacionalno je odjeknulo da je hrvatski animirani film u krugu kandidata za ovogodišnje oscarovske nominacije. U programu Zaključani je i Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, eksperimentalan film toka svijesti, pomaknut iz realnosti u nadrealno. Pokušajte odgonetnuti ovaj animirani rebus Dalibora Barića, autora naših festivalskih špica od 2008. godine.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »